Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Evenimentul Zilei
Anul şi data apariţiei: 15.06.2011
Tematica: reforma regiunilor de dezvoltare
Categoria articolului: reportaje
Autorul articolului: Marius Vulpe
Titlul articolului: Boc vrea ca superjudeţele să aibă libertate în a-și alege numele
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: https://www.evz.ro/detalii/stiri/boc-va-lasa-viitoarele-cj-uri-sa-stabileasca-numele-superjudetelor-finul-tise-vrea-referendum.html


 

 

Reorganizarea ţării pe superjudeţe se va întinde şi înainte şi după alegerile locale de anul viitor. Potrivit premierului Emil Boc, numele celor opt superjudeţe ar putea fi stabilite de viitoarele Consilii Judeţene abia după alegerea reprezentanţilor acestor structure la alegerile locale. Finul premierului, Alin Tişe este mai grăbit. Preşedintele CJ Cluj propune ca denumirea viitorului judeţ din zona de nord-vest să fie stabilită de locuitori, prin referendum.

"Nu trebuie Bucureştiul să stabilească cum se va numi judeţul care va cuprinde cinci judeţe care sunt astăzi în Regiunea de Nord-Vest şi mă refer aici la Cluj, Bihor, Maramureş, Bistriţa, Sălaj. Putem să o facem, dar cred că cel mai bine este să spunem în felul următor: anul viitor, în iunie vor avea loc alegeri pentru consiliul judeţean nou format, dacă reuşeşte această împărţire administrativă. După ce se alege noul consiliu judeţean mai mare, pe aceste cinci judeţe actuale, el se adună şi stabileşte denumirea judeţului respectiv iar noi o validăm prin hotărâre de guvern la Bucureşti' ", a declarat astăzi, la radioul public, premierul Emil Boc.

 

Şeful guvernului a pledat cauza variantei PDL de reorganizare, subliniind că este cea mai uşor de pus în practică deoarece nu se creează alte entităţi, ci se lucrează pe limitele actualelor regiuni de dezvoltare care vor căpăta personalitate juridică.

 

"Actuala politică nu permite să-i ajuţi pe cei care sunt mai săraci. Într-o politică regională mai mare, poţi să aloci o investiţie într-o zonă a judeţului mai mare pentru a crea locuri de muncă", a spus Boc.

 

Boc a reiterat că reorganizarea administrativă vizează reducerea birocraţiei şi a corupţiei, cât şi o creştere a capacităţii de absorbţie a fondurilor europene prin descentralizarea acestei proceduri.

 

"Noile regiuni ar putea contracta direct bani de la bugetul Uniunii Europene. Astăzi o fac doar prin Bucureşti cu toate întârzirile de rigoare şi cu greutăţi, pentru că Bucureştiul nu ştie cel mai bine care este prioritatea pentru judeţul x ", a spus premierul, amintind că niciun program regional nu atrage în prezent mai mult de 5 miliarde de euro. Spre comparaţie, opt judeţe mai mari ar putea obţine fiecare fonduri de până la 3 miliarde de euro, crede Boc.

 

Tișe ar substitui populația CJ-ului

 

Finul premierului, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe este de altă părere. Populaţia locală trebuie să fie consultată prin referendum cu privire la denumirea viitorului judeţ din zona de nord-vest.

 

"Cred că ar putea exista o variantă în care, pentru început, aceste judeţe să se numească în funcţie de regiunea pe care o ocupă -judeţul nostru ar putea fi judeţul de Nord-Vest, urmând ca ulterior, cetăţenii din această zonă, printr-un referendum, să decidă denumirea acestui judeţ, tocmai pentru că sunt multe sensibilităţi la mijloc", a explicat Alin Tişe, invocând practica în domeniu al altor state UE, precum Germania.

 

În prezent, denumirea noilor judeţe constituie un motiv de divergenţe între democrat-liberalii care compun BPN-ul partidului, susțin surse democrat-liberale. Conducerea PDL a însărcinat liderii de filiale să se consulte cu proprii colegi şi să remită centrului în termen de două sptămâni propunerile de nume pentru aceste superjudeţe.

 

USL cere 41 de referendumuri locale pe necesitatae reorganizării

 

Pentru referendumuri locale, la nivelul fiecărui judeţ, dar referitoare la necesitatea reorganizării administrativ-teritoriale s-au pronunţat şi liderii USL. În replică la propunerile lui Traian Băsescu, preşedintele PSD Victor Ponta le-a cerut sâmbătă consilierilor judeţeni ai partidului să solicite săptămâna viitoare referendumuri locale în care să îi întrebe pe oameni dacă vor să le fie desfiinţat judeţul sau nu.

 

"Vreau să vă rog pe toţi consilierii noştri judeţeni din toate cele 41 de judeţe, cred că avem consilieri şi la Harghita şi la Covasna, săptămâna viitoare să solicitaţi referendum judeţean pentru ca oamenii să spună dacă vor să le fie desfiinţat judeţul sau nu", a spus Ponta, la reuniunea aleşilor locali ai USL.

 

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.